FoeBuD e.V.  ·  Marktstraße 18  ·  D-33602 Bielefeld
http(s)://www.foebud.org  ·  foebud@bionic.zerberus.de

Duitse RFID-proef bezwijkt onder protesten

Den Haag, 9.45 uur - Het warenhuisconcern Metro, eigenaar van ketens als Galeria Kaufhof, Saturn, Media Markt en Praktiker, kondigde vorige week aan dat het tot nader order zal stoppen met proeven met radio frequency identification (RFID)-labels.

Het concern reageert met die beslissing op groeiende protesten tegen het gebruik van RFID. De Duitse digitale rechtenorganisatie Foebud heeft zaterdag in Rheinberg een demonstratie gehouden tegen het gebruik van RFID-chips, die in winkels voor de identificatie van artikelen worden gebruikt. Foebud zegt dat de privacy-aspecten niet goed geregeld zijn. Zo worden de chips na betaling niet vernietigd en kunnen ze nog steeds uitgelezen worden. Foebud eist dat alle proeven met RFID worden gestaakt.

Foebud is niet de enige organisatie die zich tegen RFID keert. In de VS is Caspian (Consumers Against Supermarket Privacy Invasion and Numbering) op dit gebied actief. In Californië is zelfs al een wet aangenomen die het commercieel gebruik van RFID aan banden legt. Daarnaast heeft RSA Security vorige week een apparaatje geïntroduceerd dat het aflezen van de chips kan tegengaan. (jli)

automatiseringgids.nl, 01. März 2004
Original: http://www.automatiseringgids.nl/news/default.asp?nwsId=26240

© WWW-Administration, 08 Mar 06