FoeBuD e.V.  ·  Marktstraße 18  ·  D-33602 Bielefeld
http(s)://www.foebud.org  ·  foebud@bionic.zerberus.de

RFID-brikker fjernes

Tysk protest vellykket

Et supermarked i Rheinberg i Tyskland fjerner nå de såkalte RFID-brikkene fra butikken. Årsaken er protester fra aktivister.

Lørdag demonstrerte et 40-talls aktivister utenfor Metro-butikken i den tyske byen. Bak demonstrasjonen sto en gruppe som kaller seg FoeBud (Verein zur Förderung des öffentlichen bewegten und unbewegten Datenverkehrs e.V).

Protestene førte til at butikken nå skrinlegger forsøket med brikkene.

Trådløs overvåking

De såkalte RFID (Radio Frequency Identifaction)-brikkene er en form for intelligente prislapper som forteller butikken hvilke varersom blir kjøpt. De kan også brukes til å forfølge butikktyver, avhengig av rekkevidden.

Brikkene bruker radiosignaler, og kan dermed kommunisere uten skannere eller annen apparatur. Når en vare tas ut av en hylle, registreres det trådløst i kassen.

Tysk Storebror-angst

Det er også gjort forsøk med RFID her i landet, uten at det har vakt nevneverdige prostester. Men i Tyskland er privatlivets fred en betydelig hetere potet.

Tyskerne protesterte også heftig da det skulle innføres nasjonale, felles ID-kort. Nå frykter mange at RFID-kortene kan føre til en omfattende kartlegging av folks kjøpevaner.

FoeBuds syn i engelsk språkdrakt kan du lese HER:
http://www.foebud.org/texte/aktion/rfid/pe-gb.html

IT-Avisen, 1. März 2004
Original: http://www.itavisen.no/art/1303011.html

© WWW-Administration, 08 Mar 06