FoeBuD e.V.  ·  Marktstraße 18  ·  D-33602 Bielefeld
http(s)://www.foebud.org  ·  foebud@bionic.zerberus.de

Duits protest tegen RFID

Gepubliceerd op vrijdag 27 februari 2004

(P7) De Duitse organisatie voor digitale burgerrechten, Feobud, organiseert morgen, zaterdag 28 februari 2004, een demonstratie tegen het ongebreideld gebruik van RFID-chips.

Daartoe heeft de Feobud opgeroepen (zie Engelse tekst). De invloedrijke Chaos Computer Club verwijst ernaar.

Deze week schreven we over een Californisch wetsvoorstel voor regulering van het gebruik van RFID en vandaag publiceerden we de column van Maarten Legêne over dit onderwerp: 500 Airmiles voor een chip in je lijf.

Enkele weken terug maakte warenhuisketen Metro bekend dat ze het gebruik van RFID-chips gaat beproeven, inclusief het gebruik van een databank en nieuwe methoden voor scanning. Dit is een ernstig bedreiging van de privacy volgens de Feobud.

In Der Spiegel Online staat een interview over de protesten. De grote zorg geldt niet zozeer voor het gebruik in een proef op kleine schaal, maar grootschalige invoering van herkenning en identificatie met radiofrequenties. Dit brengt bij tegenstanders visioenen in beeld van Big Brother-achtige controle.

De demonstratie vindt plaats in het dorp rheinberg waar Metro met zijn 'Future Store' de RFID gaat beproeven. Metro heeft al stilletje in 10.000 van haar klantenkaart een RFID-chip ingebracht zonder dat daartegen iets te ondernemen is. Dat is al een slecht teken volgens de organisatoren van de demonstratie.

Planet Internet, 27. Februar 2004
Original: http://planet.nl/planet/show/id=118880/contentid=450368/sc=2225df

© WWW-Administration, 08 Mar 06